مالیات کارت بازرگانی، مالیاتی است که بر درآمد حاصل از فعالیتهای کارت بازرگانی اعمال میشود. این درآمد برای افراد حقیقی با توجه به میزان درآمدشان از 15 الی 35 درصد متفاوت است. اما به افراد حقوقی، نرخ ثابت 25 درصد تعلق میگیرد. 4 درصد مالیات علی الحساب نیز از دیگر مالیاتهایی است که دارندگان کارتهای بازرگانی باید بپردازند. عدم پرداخت این مالیات، مانع از تمدید مجدد پروانه خواهد شد.
منظور از مالیات کارت بازرگانی، انواع مالیاتهایی است که بر روی کارت بازرگانی اعمال میشود. کارت بازرگانی یکی از اسناد مهم در حوزه صادرات و واردات است. داشتن این کارت به افراد و شرکتها اجازه میدهد از طریق تجارت کالا درآمد کسب کنند.
اما طبق قوانین جدید مالیات کارت های بازرگانی این مالیات تنها به کارتهایی تعلق میگیرد که فعال هستند. بنابراین اگر مهلت کارت به پایان رسیده باشد یا فعالیتی با آن صورت نگیرد، مشمول قوانین مالیاتی نخواهد شد.
البته این مالیاتها مختص کارت بازرگانی بوده و با مالیات مربوط به صادرات و واردات کالا و مالیات بر ارزش افزوده متفاوت است.
مالیات کارت بازرگانی شامل دو نوع مالیات میشود که عبارتند از:
بسیاری از دارندگان کارت بازرگانی، افراد حقیقی هستند، به همین جهت دانستن اینکه مالیات کارت بازرگانی حقیقی چقدر است؟ اهمیت زیادی دارد.
برای اینکه بدانید مالیات کارت بازرگانی حقیقی چگونه محاسبه میشود؟ باید به ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم مراجعه کرد. این قانون نحوه محاسبه مالیات کارت بازرگانی را با توجه به درآمد افراد، به شرح زیر بیان کرده است:
میزان درآمد بازرگانان | درصد مالیات کارت بازرگانی |
درآمد تا سقف 30 میلیون ریال | 15 درصد مالیات |
درآمد تا سقف 100 میلیون ریال | 20 درصد مالیات نسبت به مازاد 30 میلیون ریال |
درآمد تا سقف 250 میلیون ریال | 25 درصد مالیات نسبت به مازاد 100 میلیون ریال |
درآمد تا سقف 1 میلیارد ریال | 30 درصد مالیات نسبت به مازاد 250 میلیون ریال |
درآمد بالاتر از 1 میلیارد ریال | 35 درصد مالیات |
بر اساس قانون تجارت، اشخاص حقوقی نیز میتوانند کارت بازرگانی را دریافت کنند. اما نحوه محاسبه مالیات کارت بازرگانی برای این گروه نرخ 25 درصد به صورت ثابت تعیین شده است:
درآمد حاصل از فعالیت کارت بازرگانی × 25 درصد مالیات |
یکی دیگر از انواع مالیاتهایی که به کارتهای بازرگانی تعلق میگیرد، مالیات علی الحساب به نرخ 4 درصد است. این مالیات از طرف سازمان گمرک تعیین شده و بر روی واردات قطعی کالا اعمال میشود. همچنین نرخ آن برای دارندگان حقیقی و حقوقی کارت بازرگانی ثابت است. نحوه محاسبه این مالیات عبارتند از:
مالیات علی الحساب واردات قطعی کالا = مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی کالا × 4 درصد |
البته موارد زیر از پرداخت این مالیات معاف هستند:
پرداخت یا عدم پرداخت مالیات کارت بازرگانی تبعات مختلفی میتواند برای دارندگان کارتهای بازرگانی داشته باشد. همانطور که گفته شد اگر مودیان در زمان مقرر مالیات خود را بپردازند، میتوانند از معافیتهای مالیاتی استفاده کنند.
ولی اگر مالیات کارت بازرگانی پرداخت نشود چه میشود؟ در این صورت مودیان نه تنها مشمول جریمههای ذکر شده در قانون میشوند؛ بلکه دیگر نمیتوانند از کارت بازرگانی خود استفاده کنند.
زمانی که از کارت بازرگانی استعلام گرفته شود، بدهی و فرار مالیاتی آنها مشخص خواهد شد. بنابراین تا زمانی که بدهی تسویه نشود، نمیتوان کارت را تمدید کرد. از آنجایی که بدون داشتن کارت، امکان صادرات و واردات وجود ندارد، بهتر است نسبت به پرداخت مالیات اقدام کرد.
پرداخت این مالیاتها مستلزم تکمیل اظهارنامه و ارائه مدارک لازم برای دریافت معافیتها است. به همین جهت پیشنهاد میشود برای این کار از مشاوره مالیاتی استفاده کنید.
اظهارنامه مالیات کارت بازرگانی یک سند مهم بوده که هنگام تشکیل پرونده و صدور کارت بازرگانی، برای متقاضیان تنظیم میشود. این برگه در دفتر بازرگانی ثبت شده و اداره ثبت شرکتها آن را گواهی میکند. سپس به صورت پلمپ در اختیار دارندگان کارت بازرگانی قرار میگیرد.
مالیات کارت بازرگانی، یک سند مهم در حوزه تجارت است. از آنجایی که دارندگان این کارت میتوانند فعالیتهایی در حوزه صادرات و واردات انجام داده و با آن کسب درآمد کنند، مالیاتهایی به آن تعلق گرفته است. البته این مالیات بسته به اینکه متعلق به شخص حقیقی باشد یا حقوقی، متفاوت است. اما قوانین مربوط به نحوه پرداختن مالیات، معافیتها و جریمههای آن تفاوتی ندارد.
این مالیات نیز نیازمند تکمیل اظهارنامه و ارائه مدارکی است که از طرف گمرک یا سازمان امور مالیاتی اعلام میشود. درج هر گونه خطا و اشتباه در میزان درآمد، میتواند منجر به خطای محاسباتی و در نتیجه افزایش مالیات شود.
مشاوران امور مالی و مالیاتی رابین هونامیک به شما کمک میکنند تا فرآیند پرداخت مالیات از تکمیل اظهارنامه تا آخر را به درستی مدیریت کنید.