جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی برای همه افراد یکسان است و طبق قوانین مالیاتی هر سال درصد آن مشخص میشود. برای بیشتر مودیان ۵.۲ درصد از مبلغ مالیات به ازای هر ماه تاخیر،به عنوان جریمه تعیین شده است. گاهی این جریمه تا مرز توقیف شدن اموال و ممنوع الخروجی هم میرسد.
افراد حقیقی و حقوقی که درآمد واقعی خود را کتمان و مالیات را در موعد مقرر پرداخت نمیکنند، از برخی امتیازات دولتی محروم هستند و جریمههایی غیر قابل بخشش برای آنها تعیین میشود. هر کسب و کاری جریمه مختص به خود را دارد و در ادامه شما را با انواع این عواقب و جریمهها آشنا میکنیم.
عواقب و جرایم عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقوقی معادل ۳۰ درصد مالیات و اشخاص حقیقی جریمه نقدی ۱۰ درصدی است. همه مودیان موظف هستند تا در زمان تعیین شده اظهارنامه را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند و تاخیر در زمان ارسال به معنی سرپیچی از قانون است و مشمول جریمه خواهد شد. جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقوقی به شرح زیر است:
مدیران کسب و کار باید در زمان ارسال اظهارنامه، لیست بیمه شدگان را هم ارائه کنند. طبق تبصره ماده ۱۹۳ قانون مالیات مستقیم، عدم ارسال اظهارنامه در دوره معافیت باعث میشود تا فرد از معافیت آن سال محروم شود. در صورتی که شخص ۳ سال متوالی اظهارنامه را با تاخیر ارسال کند مشمول مجازاتهای زیر میشود:
توقیف اموال و ممنون الخروجی جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی است که دولت برای بدهکاران به سازمان امور مالیاتی در نظر میگیرد. در صورتی که میزان بدهی شخص حقوقی تولیدی از ۲۰ درصد سرمایهای که به ثبت رسیده بیشتر باشد، مدیران این مجموعه ممنوع الخروج میشوند تا زمانی که بدهی خود را به سازمان پرداخت کنند. مودیان مالیاتی موظف هستند که در مهلت مقرر نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند.
عدم آگاهی مودیان از مهلت ارسال اظهارنامه عملکرد و کوتاهی در انجام این وظیفه خطیر باعث شده تا آنها با جریمههایی سنگین روبرو شوند. اظهارنامه عملکرد برای سازمان امور مالیاتی اهمیت بسزایی دارد و میزان عملکرد شرکتها و موسسات مشمول مالیات را به خوبی نشان میدهد. جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی و عملکرد شامل موارد زیر است:
این جریمه بر اساس ماده ۱۹۲ قانون مالیاتهای مستقیم مشخص شده و غیر قابل بخشش است. مودیانی که در موعد مقرر اظهارنامه خود را تسلیم نکنند مشمول این نوع جریمه میشوند که معادل با ۳۰ درصد مالیات پرداختی است. برای جلوگیری از تعیین این جریمه مودی باید در زمان تعیین شده اظهارنامه و لیست خود را ارسال کند.
برای برخی بدهکاران سازمان امور مالیاتی جریمههای اعتباری در نظر گرفته میشود. طبق تبصره ۱۹۳ قانون مالیاتهای مستقیم، جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی و عملکرد جریمه اعتباری و عدم استفاده از معافیت در سال مربوطه است. در چنین شرایطی نه تنها مودی از مالیات معاف نشده؛ بلکه باید جریمهای را هم در کنار مالیات پرداخت کند. اگر این کار ۳ سال تکرار شود جریمه سنگینتری برای فرد در نظر گرفته میشود.
سنگینترین جریمهای که سازمان امور مالیاتی برای بدهکاران در نظر گرفته، تهیه اظهارنامه برآوردی بر اساس درآمد مودی و بدون در نظر گرفته هزینهها است. این جریمه طبق ماده ۹۷ قانون مالیاتهای مستقیم در نظر گرفته شده و شخص حقیقی و حقوقی موظف به پرداخت آن است.
جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی برای برخی مودیان با توقیف اموال و جریمه نقدی همراه است. در جریمه اول برای آنها ۵.۲ درصد مالیات به ازای هر ماه تاخیر در نظر گرفته شده و طبق ماده ۲۱۱قانون مالیاتهای مستقیم، برای بدهیهای سنگین جریمههای بزرگی چون توقیف اموال منقول و غیر منقول مودی به اندازه بدهیهای او تعیین میشود.
یکی دیگر از عواقب عدم ارسال اظهارنامه عملکرد و پرداخت نکردن مالیات ممنوع الخروج شدن اشخاص حقیقی و حقوقی و صاحبان و مدیران شرکتها و موسسات است. این جریمه در صورتی برداشته میشود که فرد بدهی خود را به سازمان پرداخت کند.
در صورتی که مودی با هدف فرار از پرداخت مالیات اموال خود را به همسر و فرزندان واگذار کند، سازمان امور مالیاتی طبق ماده ۲۲۰ قانون مالیاتهای مستقیم مجوز دارد تا اسناد مذکور را از طریق مراجع قضایی ابطال کند.
سخن پایانی
جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی برای کلیه مودیان در نظر گرفته شده و پرداخت کردن مالیات کمتر از پرداخت جریمههای سنگین است. کم کردن مالیات سالانه و برخورداری از معافیتها تنها از راه قانونی امکان پذیر است و افرادی که قصد دور زدن قوانین را دارند مشمول جریمه میشوند.
اگر از قوانین پیچیده مالیاتی اطلاعات کافی ندارید مشاورین سایت رابین هونامیک میتوانند بهترین راهنمای شما در این مسیر باشند. کارشناسان از طریق کامنت پاسخگوی سوالات شما هستند و یا میتوانید برای مشاوره مالیاتی آنلاین یا حضوری با ما در تماس باشید.
این جریمه غیر قابل بخشش است و فرد باید آن را به صورت کامل پرداخت نماید. مودیان بدهکار به سازمان موظف هستند معادل ۱۰٪ از مبلغ مالیات را به عنوان جریمه به دولت بپردازند.
خیر. جریمهای که برای اشخاص حقوقی تعیین شده ۳۰ درصد مالیات معوقه است؛ اما برای اشخاص حقیقی این جریمه ۱۰ درصد مالیات معوقه است.
جرم مالیاتی برای عدم ارسال اظهارنامه برای ۳ سال پی در پی مجازات درجه شش است. سازمان امور مالیاتی میتواند از طریق مراجع قضایی از بدهکاران شکایت کند.
تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات در ایران به دو روش علی الراس و خود اظهاری انجام میشود. در روش اول کارشناسان محاسبات را انجام میدهند و در روش دوم خود مودی مراحل کار را سپری میکند.