محاسبه مالیات خدمات کامپیوتری شامل انواع مختلفی از مالیاتها یعنی مالیات بر عملکرد، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات صادرات و واردات و مالیات بر حقوق کارکنان میشود. از این میان تنها مالیات بر عملکرد است که مستقیما از درآمد سالیانه خدمات کامپیوتری گرفته میشود. این مالیات 25 درصد برای اشخاص حقوقی و 15 تا 25 درصد برای اشخاص حقیقی تعیین شده است. همچنین مالیات صادرات و واردات که نوعی مالیات بر ارزش افزوده است، به عهده شرکت خدمات کامپیوتری خواهد بود.
برای محاسبه مالیات خدمات کامپیوتری باید به قانون مالیاتی که درباره مشاغل خدماتی تعیین شده، مراجعه کرد. این مالیات به عنوان مالیات بر عملکرد یا مالیات بر درآمد شناخته شده و مالیاتی است که بر درآمد سالانه خدمات کامپیوتری بعد از کسر هزینهها و زیانها اعمال میشود.
بنابراین درصد مالیات خدمات کامپیوتری مطابق بر ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم خواهد بود. در این ماده با توجه به اینکه خدمات کامپیوتری دارای مالک حقیقی یا حقوقی باشد، میزان مالیات متفاوت است:
مالیات بر عملکرد برای شرکتها با مالکیت حقوقی |
کل درآمد سالیانه بعد از کسر هزینهها = 25 درصد مالیات |
گفتنی است که این درصد برای تمامی این شرکتها ثابت است.
اما برای مغازهها یا شرکتهایی که مالکشان اشخاص حقیقی هستند، این میزان با توجه به درآمد سالیانه آنها متغیر بوده و به شرح زیر است:
درآمد تا سقف 200 میلیون تومان | 15 درصد مالیات |
درآمد بین 200 میلیون تا 400 میلیون تومان | 20 درصد مالیات |
درآمد بالاتر از 400 میلیون | 25 درصد مالیات |
برای این دسته از افراد تا سقف 100 میلیون تومان، معافیت مالیاتی وجود دارد و بالاتر از آن مشمول این مالیات خواهد شد. به همین جهت پیشنهاد میشود که از مشاوره مالیاتی کمک بگیرید.
همانطور که گفته شد، برای محاسبه مالیات خدمات کامپیوتری میبایست ابتدا هزینهها و خسارتها و معافیتها را از درآمد سالیانه کم کرده و درآمد خالص را به دست آورد. این هزینه شامل هزینههای جاری شرکت یعنی پول آب، برق و گاز، اقساط و بدهیها، پول اجاره بهای مغازه، حقوق کارکنان و کلیه هزینههایی میشود که در طول یک سال برای شرکت انجام شده است.
معمولا شرکتهای خدمات کامپیوتری، اقدام به فروش کالاهای مختلف نیز میکنند. بنابراین محاسبه مالیات لوازم کامپیوتر را باید به لیست مالیاتهای خدمات کامپیوتری اضافه کرد. این مالیات از نوع مالیات بر ارزش افزوده بوده که به کالاهای مصرفی تعلق میگیرد.
مالیات بر ارزش افزوده برای تمامی کالاها 10 درصد بوده و از مصرف کننده نهایی یعنی خریدار گرفته میشود. مالک شرکت خدمات کامپیوتری میبایست هر سه ماه یکبار اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را تنظیم کرده و مالیاتهای دریافتی را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهد. بنابراین این مالیات تنها مسئولیت پرداختش به عهده خدمات کامپیوتری بوده و به درآمد آن تعلق نمیگیرد.
البته اگر شرکت کامپیوتری اقدام به واردات یا صادرات قطعات و لوازم کامپیوتر هم بکند، باید مالیات جداگانهای برای آن بپردازد. محاسبه مالیات خدمات کامپیوتری برای صادرات و واردات به طور ثابت 9 درصد است. اما اگر درآمد حاصل از صادرات به کشور بازگردد، معاف از مالیات خواهد بود.
مالیات بر حقوق کارکنان در محاسبه مالیات خدمات کامپیوتری زمانی مطرح میشود که خدمات کامپیوتری یک شرکت یا کمپانی بوده و افرادی زیادی در آن شاغل باشند. ضمن اینکه کارکنانش مشمول مالیات بر حقوق شوند. در این صورت شرکت خدمات کامپیوتری باید میزان مالیات تعیین شده را از حقوق کارکنانش کسر کرده و به اداره امور مالیات بپردازد.
مالیات بر حقوق کارکنان شرکت خدمات کامپیوتری به شرح زیر است:
حقوق تا سقف 10 میلیون تومان | معاف از مالیات |
حقوق بین 10 الی 14 میلیون تومان | تا سقف 10 میلیون معاف، مابقی 10 درصد |
حقوق بین 14 الی 23 میلیون تومان | تا سقف 10 میلیون معاف، تا 14 میلیون 10 درصد و مابقی 15 درصد |
حقوق بین 23 الی 34 میلیون | تا سقف 10 میلیون معاف، تا 14 میلیون 10 درصد، تا 23 میلیون 15 درصد و مابقی 20 درصد |
از 34 میلیون تومان به بالا | تا سقف 10 میلیون معاف، تا 14 میلیون 10 درصد، تا 23 میلیون 15 درصد، تا 34 میلیون 20 درصد و مابقی 30 درصد |
محاسبه مالیات خدمات کامپیوتری را باید با توجه به میزان درآمد سالیانه آن انجام داد. البته ابتدا باید تمامی هزینهها و خسارتهایی که در طول یک سال انجام شده را از آن کسر کرده و سپس مالیات را پرداخت. برخی از اشخاص حقیقی ممکن است مشمول این مالیات نشوند، اما تمام شرکتهایی که مالکیت حقوقی دارند، بدون توجه به میزان درآمد سالیانه باید حتما 25 درصد به عنوان مالیات بپردازند.
هرچند خدمات کامپیوتری جزو مشاغلی نیست که بتواند از معافیت استفاده کنید، اما تحت شرایط خاصی ممکن است مشمول برخی تخفیفات شود.
به همین جهت برای تعیین میزان حقیقی درآمد و استفاده از تخفیف و همچنین تکمیل اظهارنامه، میتوانید با مشاوران مالیاتی سایت رابین هونامیک تماس بگیرد و سوالاتتان را بپرسید.
خیر. محصول و خدمات این شرکت جزو موارد استثنا شده در قانون نیستند.
درصورتی که مودیان به خیریهها یا سازمانهای دولتی کمک کنند، یا اقدام به تاسیس شرکت در مناطق محروم نمایند، میتوانند از تخفیف مالیاتی برخوردار شوند.
بله. اگر مودیان نسبت به میزان مالیات اعتراض داشته باشند، میتوناند تا 20 روز بعد از اعلام مالیات، مراتب اعتراض خود را به صورت کتبی و همراه با مدارک مستند به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند.
در برخی شرایط خاص و با تایید سازمان امور مالیاتی ممکن است این امکان برای مودیان به وجود بیاید و بتوانند در چند قسط مالیاتشان را بپردازند.