نحوه محاسبه مالیات طلافروشی باید به سه نوع مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر عملکرد و مالیات بر عایدی توجه کرد. مالیات بر ارزش افزوده به میزان 9 درصد بوده که بر هزینهای که بابت اجرت گرفته میشود، تعلق میگیرد. مالیات عملکرد نیز با توجه به میزان درآمد سالیانه طلافروش از 15 تا 25 درصد متفاوت است. اما مالیات عایدی که به طور خاص برای دلالان طلا درنظر گرفته شده، با توجه به میزان طلا و مدت زمان نگهداری از 10 تا 30 درصد متفاوت خواهد بود.
در قانون جدید مالیات طلا فروشی، به طور مفصل به مالیاتهای این صنف پرداخته شده است. بر اساس این قانون، برخی خرید و فروشها و همچنین اجرت طلافروشی مشمول مالیات میشود. به طور کلی در این قانون سه نوع مالیات مشخص شده که نحوه محاسبه مالیات طلافروشی در هرکدام به شرح زیر است:
مالیات بر ارزش افزوده از مهمترین مالیاتهایی است که در بحث طلافروشی مطرح میشود. آیا فروش طلا مالیات دارد؟ بله. البته این مالیات بر اصل قطعه طلا تعلق نمیگیرد، بلکه بر اجرت و حق العمل کار طلافروش اعمال میشود.
همانطور که در ماده 26 قانون مالیات بر ارزش افزوده آمده است: «اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساخته شده از فلزات مزبور، معاف از مالیات و عوارض میباشد.
اجرت ساخت، حقالعمل و سود فروشنده کالاهای موضوع این بند مشمول مالیات و عوارض با نرخ 9 درصد میباشد.»
اجرت ساخت طلا، هزینهای است که طلافروش برای ساخت و پردازش طلا میگیرد. این ارزش معمولا به اندازه یک گرم طلای خام بوده و از خریدار دریافت میشود. پس هرچقدر که در ساخت طلا از ظرفت و هنر بیشتری استفاده شده باشد، اجرت آن نیز بیشتر خواهد بود.
نحوه محاسبه مالیات طلافروشی بعد از تعیین اجرت و طی مراحل زیر انجام میشود:
فرمولی که از ترکیب این موارد به دست میآید برای نحوه محاسبه مالیات طلافروشی استفاده میگردد:
قیمت نهایی طلا = 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده + 7 درصد سود طلافروش + وزن طلا × اجرت ساخت + قیمت یک گرم طلای 18 عیار |
مالیات بر درآمد یا مالیات عملکرد، مالیاتی است که بر درآمد سالیانه طلافروشان تعلق میگیرد. این مالیات از نوع مالیاتهای مستقیم بوده و طلا فروشان باید بعد از کسر هزینه، خسارتها و معافیتها از درآمد سالیانه، خالصی درآمد را به دست آورده و مالیات آن را بپردازند.
از آنجایی که طلافروشی در گروه مشاغل خدماتی جای میگیرد، نحوه محاسبه مالیات طلافروشی نیز بر اساس ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم خواهد بود.
در این ماده میان مالکیت مغازههای طلافروشی تفکیک قائل شده و میزان مالیات برای شرکتها و طلافروشیهای حقیقی با حقوقی متفاوت است.
اگر طلافروشی در قالب یک شرکت یا برند فعالیت داشته باشد، مالکیت آن حقوقی بوده و مالیاتش به طور ثابت 25 درصد خواهد بود. این میزان بر درآمد خالص سالیانه اعمال میشود.
اما مالیات برای مغازههایی با مالکیت افراد حقیقی بر اساس درآمد سالیانهشان، متغیر است:
درآمد تا سقف 200 میلیون تومان | 15 درصد مالیات |
درآمد بین 200 میلیون تا 400 میلیون تومان | 20 درصد مالیات |
درآمد بالاتر از 400 میلیون | 25 درصد مالیات |
همچنین درآمد تا سقف 28 میلیون و 800 هزار تومان در سال، معاف از مالیات خواهد بود. برای پرداخت این مالیات باید هرساله اظهارنامه مالیاتی را پر کرد. برای این کار میتوانید از مشاوره مالیاتی کمک بگیرید.
یکی از مواردی که در قانون جدید مالیات طلا مطرح شده اما هنوز اجرایی نشده، مالیات بر عایدی سرمایه طلا است. هدف این قانون دریافت مالیات از دلالان و واسطههایی است که طلا را خرید و فروش میکنند و اندوخته طلای آنها بیشتر از 150 گرم است. بنابراین داشتن طلا تا سقف 150 گرم، معاف از این مالیات است.
نحوه محاسبه مالیات طلافروشی در این مورد، به صورت پلکانی و با توجه به حجم طلا و مدت زمان نگهداری از آن بستگی دارد:
نگهداری طلا و ارز کمتر از یک سال | 30 درصد مالیات |
نگهداری طلا بین 1 تا 2 سال | 20 درصد مالیات |
نگهداری طلا بیش از دو سال | 10 درصد مالیات |
بنابراین بیشتر افراد عادی که طلا را به عنوان سرمایه زندگی شخصی خریداری میکنند، از پرداخت این مالیات معاف هستند. ضمنا همانطور که گفته شد، هنوز اجرایی نشده است.
نحوه محاسبه مالیات طلافروشی، مخصوصا بعد از تصویب قانون جدید، دغدغه افراد زیادی است. به موجب این قانون زمان خرید طلا، میزان 9 درصد مالیات ارزش افزوده از خریدار دریافت میگردد. البته این مقدار بر اصل طلا اعمال نمیشود؛ بلکه به اجرت طلافروشی تعلق میگیرد. همچنین طلافروشان علاوه بر این مالیات، باید هرساله مالیات بر عملکرد خود را نیز بپردازد. انجام این کارها نیازمند تکمیل اظهارنامه به صورت کامل است. زیرا ممکن است، تبعات قانونی بسیاری برای مودیان داشته باشد.
سایت رابین هونامیک با داشتن مشاوران متخصص در امور مالیاتی، میتواند پاسخگوی سوالاتتان باشند.
تمامی مودیان باید به سامانه مالیاتی مراجعه کرده و صورتحساب الکترونیکی را به صورت کامل و مجزا یعنی با درج ارزش اصل طلا، جواهر، پلاتین به کار رفته در آن و اجرت ساخت و سود فروشنده به تفکیک ذکر کنند.
بله. اگر افراد عمدا این موارد را کتمان کرده یا برخی ثبت نکرده و اشتباه درج کنند، جریمهای معادل 9 درصد ارزش طلا برای آنها درنظر گرفته خواهد شد.
خیر. همانطور که گفته شد، مالیات بر اجرت یعنی هنر دست طلافروش اعمال میشود و طلای آب شده فاقد این ویژگی است. در نتیجه به آن تعلق نمیگیرد.
اگر طلا جزو محصولات برند بوده و کار زیادی روی آن شده باشد، اجرت طلافروش 15 درصد است. اما در طلاهای دست دوم و آنهایی که کار چندانی رویشان صورت نگرفته این مقدار 7 درصد خواهد بود.