مالیات بر ارث املاک قولنامه ای چالش بزرگی است که بیشتر وراث با اون روبرو هستند. ملکی که با سند قولنامهای به وارثین منتقل میشود، پیچیدگیهای زیادی دارد که مهمترین آنها در بخش مالیات است. اداره دارایی و مالیات با توجه به ارزش ملک میزان مالیات را مشخص میکند. هر چه قیمت ملک بالاتر باشد، مالیات آن بیشتر خواهد بود.
املاک قولنامه سند رسمی ندارند به همین دلیل جزو اموال متوفی محسوب نمیشوند و در بیشتر مواقع مالیات بر ارث برای آنها در نظر گرفته نخواهد شد. اگر برای چنین املاکی قرارداد قولنامهای تهیه شود، اداره مالیات موظف است تا مالیات را برای آن وضع کند. در ادامه شما را با میزان مالیات و نحوه محاسبه آن آشنا میکنیم.
مالیات بر ارث املاک قولنامه ای وضع میشود و اداره مالیات با توجه به ارزش ملک این مالیات را تعیین میکند. مالیات بر ارث املاک بدون سند شرایط خاص خود را دارد. در قانون مالیاتهای مستقیم درباره این موضوع اشارهای نشده است.
برخی بر این باور هستند که املاک قولنامهای مانند سایر ملکها مشمول مالیات بر ارث میشوند؛ اما برخی دیگر معتقد هستند که این املاک به دلیل نداشتن سند رسمی نباید مشمول مالیات شوند. این مبحث رویههای قانونی مختلفی را طی میکنند و هر کس نظر مختص به خود را دارد. برخی محاکم قضایی با استناد به مدارک و شواهد قولنامه ارزش ملک را تعیین و بر اساس آن مالیات را محاسبه میکنند.
عدم وجود سند رسمی برای این املاک باعث شده تا مالیات بر اساس ارزش زمین مشخص شود. مالیات بر ارث املاک قولنامه ای تعلق میگیرد، به شرطی که اسناد و مدارک کاملی داشته باشد. برخی کارشناسان حقوقی قولنامه را یک قرارداد معتبر میدانند و برخی دیگر بر این باور هستند که پرونده باید رویههای قانونی شفافتری را طی کند.
برای دریافت مشاوره مالیاتی میتوانید به صفحه مشاوره مالیاتی مراجعه کنید و مشاوره تلفنی یا حضوری به صورت رایگان دریافت کنید.
مالیات املاک قولنامه ای بر اساس ارزش زمین یا ملک محاسبه میشود. اگر کارشناس قولنامه را به عنوان یک سند معتبر بپذیرد، مالیات بر اساس ارزش کل ملک تعیین میشود؛ اما اگر کارشناس قولنامه را یک سند معتبر نداند، مالیات بر اساس ارزش زمین مشخص میشود. میزان این مالیات برای همه املاک یکسان نیست و با توجه به ارزش آنها محاسبه میشود. نحوه محاسبه مالیات بر ارث املاک قولنامه ای به شرح زیر است:
عوامل مختلفی در تعیین میزان این مالیات تاثیرگذار هستند که مهمترین آنها کاربری ملک بدون سند، تاریخ فوت و تعداد طبقه ورثه است. بعد از سال ۹۵ قوانین جدیدی برای این مالیات وضع شده است، به همین دلیل متوفیان قبل و بعد از سال ۹۵ مالیات متفاوتی دارند.
طبقه ورثه مهمترین عاملی است که میزان مالیات را تحت تاثیر قرار میدهد. هر چه نسبت ورثه به متوفی نزدیکتر باشد میزان مالیات کمتر است. نوع کاربری ملک اهمیت بسزایی دارد. پلاک تجاری مالیات بیشتری نسبت به نمونههای مسکونی دارند.
برای تعیین میزان مالیات بر ارث املاک قولنامه ای و نحوه پرداخت آن باید ابتدا گواهی انحصار وراثت را دریافت کنید. برای دریافت این گواهی باید به شورای حل اختلاف نزدیک به محل زندگی متوفی مراجعه کنید. این شوری یک فرم را در اختیار وراث قرار میدهد تا مشخصات خود را در آن ثبت کنند.
فرم تکمیل شده به دفتر ثبت اسناد رسمی تحویل داده میشود و در آنجا در حضور دو شاهد و با ارائه مارک هویتی وارثان، تاییدیه فرم ثبت شده و در اختیار وراث قرار میگیرد. این تاییدیه اهمیت بسزایی دارد؛ چرا که وراث به کمک آن میتوانند اموال شخص متوفی را به نام خود منتقل کنند.
اداره مالیات برای این اموال مالیاتهای متفاوتی را در نظر گرفته است. مالیات بر ارث املاک قولنامه ای بعد از دریافت گواهی انحصار وراثت مشخص میشود. اموال منقول و غیرمنقول هر کدام مالیات مختص به خود را دارند و وراثی که گواهی انحصار وراثت را دریافت کردهاند چالشهای کمتری برای پرداخت مالیات دارند.
انحصار وراثت و مالیات بر ارث املاک قولنامه ای پیچیدگیهای زیادی دارد که در اینجا به دلایل این پیچیدگی اشاره میکنیم:
سخن پایانی
مالیات بر ارث املاک قولنامه ای به دلیل پیچیدگیهایی که دارد، نیازمند مشاوره با کارشناسان و وکلای متخصص در امور مالیاتی است. برای جلوگیری از بروز مشکلات حقوقی و مالیاتی بهتر است گواهی انحصار وراثت داشته باشید. جهت تعیین میزان مالیات باید ارزش روز ملک مشخص شود.
کارشناسان و مشاورین سایت رابین هونامیک با آگاهی از قوانین و مقررات مالیاتی میتوانند در این زمینه شما را راهنمایی کنند. اگر سوالی در این حوزه داشته باشید میتوانید از طریق کامنت با آنها در میان بگذارید تا پروسه پرداخت مالیات برای شما آسانتر شود.
برای املاک قولنامهای هیچ گونه معافیت مالیاتی وجود ندارد و وارثین باید مالیات را پرداخت کنند. معافیت فقط برای اثاث البیت محل سکونت متوفی در نظر گرفته شده است.
املاک مسکونی بدون سند بر اساس ارزش معاملاتی که دارند ارزش گذاری میشوند. این ارزش سالانه و بر اساس مناطق مختلف شهر تعیین میشود.
نرخ مالیات تجاری و اداری قولنامهای برای طبقه اول ۳ درصد، طبقه دوم ۶ درصد و طبقه سوم ۱۲ درصد است.
وراث باید بر اساس نسبت خود با متوفی، با به همراه داشتن قولنامه ارث پدری نرخ مالیات بر ارث املاک قولنامه ای را محاسبه کنند.