مالیات بر ارث زمین، به مالیاتی گفته میشود که برای زمین به ارث رسیده به سازمان امور مالیاتی پرداخت میشود. این نوع مالیات هر نوع زمین به ارث رسیده، اعم از زمین مسکونی، تجاری، کشاورزی و… را در بر میگیرد، هرچند میزان و قوانین مربوط به آن، بسته به نوع کاربری زمین و سال فوت متوفی میتواند تغییر کند و بهتر است وراث از قبل از قواعد محاسبه و میزان آن مطلع باشند. در این مبحث سعی داریم به بررسی این نوع مالیات و محاسبه و قوانین حاکم بر آن بپردازیم. چنانچه که علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما تا پایان مطلب همراه باشید.
وقتی شخصی فوت کند، تمامی اموال و داراییهای منقول و غیرمنقول او به ورثه میرسد. وراث متوفی موظف هستند قبل از هر نوع اقدام، مالیات این ارث را به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند. چنانچه این اموال زمین (اعم از مسکونی، تجاری یا کشاورزی) باشد، مشمول قوانین مالیات بر ارث زمین میشوند. بنابراین مالیات بر ارث زمین، مالیاتی است که از سوی وراث و برای زمین به ارثرسیده به سازمان امور مالیاتی، پرداخت میشود و وراث بایستی اظهارنامه مالیاتی را در موعد مقرر به اداره مالیات تحویل دهند.
اما مالیات بر ارث زمین چند درصد است، درصد این مالیات بسته به ارزش بازار زمین، نوع کاربری زمین و داراییهای مرتبط با آن میتواند متفاوت باشد. لازم به ذکر است که قوانین مربوط به مالیات بر ارث از تاریخ 1 فروردین 1395 دچار تغییراتی شد و به همین سبب قوانین مالیات بر ارث متوفی قبل از این تاریخ با قوانین مالیات بر ارث بعد از آن تا حدی متفاوت میباشد. دسته اول جز قوانین قدیم مالیاتی و دسته دوم جز قانون مالیاتهای مستقیم قرار دارند.
با مالیات بر ارث زمین تا حدی آشنا شدیم و حالا می خواهیم بدانیم مالیات بر ارث زمین چقدر است و چه چیزهایی را در بر میگیرد. مالیات بر ارث زمین انواع زمینها، باغها، اراضی بایر و… را شامل میشود. میزان و درصد مالیات بر ارث زمین بسته به نوع کاربری زمین به ارث رسیده میتواند متفاوت است. در زیر به انواع مالیات بر ارث زمین و میزان آن اشاره شده است:
مالیات بر ارث زمین تجاری، ۳ درصد ارزش واقعی روز ملک است. این ارزش براساس ارزش بازار و قیمت فعلی زمین تعیین میشود. مالیات بر ارث زمین تجاری با توجه به تغییرات قیمت این زمینها ممکن است تا حدی بالا باشد.
میزان مالیات بر ارث زمین کشاورزی 7.5% از ارزش معاملاتی زمین است. ارزش معاملاتی توسط کمیسیون تقویم املاک تعیین میشود و میزان آن معمولاً کمتر از ارزش واقعی زمین کشاورزی است.
میزان مالیات بر ارث زمین بایر نیز همچون زمین کشاورزی به صورت 7.5% از ارزش معاملاتی زمین محاسبه میشود.
مالیات بر ارث زمین مسکونی، بر اساس قیمت منطقهای و توسط کارشناسان ادارهی مالیات محاسبه میشود که ممکن است این قیمت با چیزی که ورثه برای فروش زمین در نظر دارند، متفاوت باشد. اما مالیات بر ارث زمین مسکونی چقدر است؟ طبق قوانین جدید مالیاتی، وارثان زمین مسکونی فرد متوفی که پس از سال ۱۳۹۵ فوت کرده، باید ۷.۵ درصد از قیمت منطقهای آن زمین را به عنوان مالیات بر ارث زمین مسکونی به دولت پرداخت کنند.
مالیات بر ارث زمین در حال ساخت، بر اساس ارزش آن و متناسب با مراحل ساخت و ساز تعیین میشود. بنابراین، مالیات ساختمان در حال ساخت، به سبب ارزش کمتر آن در مقایسه با ساختمان تکمیل شده، کمتر است.
در دنیای امروز که قوانین مالیاتی بهطور مداوم در حال تغییر و پیچیدهتر شدن هستند، محاسبات مالیاتی به فرآیندی حساس و نیازمند تخصص تبدیل شده است. هر گونه اشتباه در این زمینه میتواند پیامدهای مالی سنگینی از جمله جریمههای قابل توجه به همراه داشته باشد. استفاده از خدمات یک مشاور مالیاتی مجرب، علاوه بر اطلاعرسانی درباره آخرین تغییرات و اصلاحات قانونی، فرصت بهرهگیری از معافیتها و تسهیلات مالیاتی را نیز برای شما فراهم میکند. با این کار، اطمینان حاصل میشود که تمام محاسبات و پرداختهای مالیاتی شما بهطور دقیق و بر اساس قوانین انجام میشود. برای پیشگیری از مشکلات احتمالی و تضمین دقت در امور مالیاتی، هماکنون از صفحه مشاوره مالیاتی ما دیدن کنید.
همانطور که ذکر شد محاسبه مالیات بر ارث زمین متوفی که قبل از تاریخ 1 فروردین 1395 فوت نموده با مالیات بر ارث زمین شخصی که پس از این تاریخ فوت نموده، متفاوت است. دسته اول مشمول قوانین مالیاتی قدیم و دسته دوم مشمول قوانین مالیاتی جدید میگردند. علاوه بر این درصد این مالیات بسته به طبقه ورثه نیز متفاوت است. در ادامه به محاسبه مالیات بر ارث زمین افرادی که قبل از تاریخ 1 فروردین 1395 و بعد از این تاریخ فوت نمودهاند، خواهیم پرداخت:
در قوانین مالیات بر ارث زمین فرد متوفی که قبل از تاریخ 1 فروردین سال 1395 فوت نموده است، ارزش زمین بجا مانده، تعیینکننده میزان مالیات بر ارث زمین است و نوع کاربری زمین تاثیری در میزان آن نخواهد داشت. همچنین در قوانین مالیات بر ارث قدیم، مهلت تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث 6 ماه بوده است. جدول زیر نحوه محاسبه این مالیات را نشان میدهد:
ارزش زمین به جا مانده | وراث طبقه اول (پدر، مادر، شوهر، زن، فرزندان و فرزندان فرزندان) | وراث طبقه دوم (اجداد، برادر، خواهر و فرزندان آنها) | وراث طبقه سوم (عمو، عمه، خاله، دایی و فرزندان آنها) |
تا 5 میلیون | 5 درصد | 15 درصد | 35 درصد |
تا 20 میلیون تومان نسبت به بیش از 5 میلیون تومان | 15 درصد | 25 درصد | 45 درصد |
تا 50 میلیون تومان نسبت به بیش از 20 میلیون تومان | 25 درصد | 35 درصد | 55 درصد |
بیش از 50 میلیون تومان | 35 درصد | 45 درصد | 65 درصد |
قوانین حاکم بر مالیات بر ارث زمین افرادی که بعد از 1 فروردین سال 95 فوت نمودهاند، تحت عنوان قوانین مالیات مستقیم شناخته میشوند، بنابراین جدول مالیات بر ارث 1403 نیز بر همین اساس تنظیم میگردد. در این حالت برای تعیین میزان مالیات بر ارث زمین، طبقه وراث، ارزش معاملاتی زمین و سال پرداخت مالیات بر ارث در نظر گرفته میشود. ارزش معاملاتی املاک توسط کمیسیون تقویم املاک و قیمت اراضی، با توجه به نوع کاربری و موقعیت جغرافیایی تعیین میشود و درصد مالیات آن به شرح زیر است:
وراث طبقه اول (پدر، مادر، شوهر، زن، فرزندان و اولاد فرزندان) | وراث طبقه دوم (اجداد، برادر، خواهر و فرزندان آنها) | وراث طبقه سوم (عمو، عمه، خاله، دایی و فرزندان آنها ) |
7.5 درصد | 15 درصد | 30 درصد |
مهلت تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث در قوانین مالیات بر ارث جدید یکسال از تاریخ فوت است و عدم تسلیم اظهارنامه در مهلت مقرر شده، جریمهای معادل 10% مالیات را به دنبال خواهد داشت.
معافیت مالیات بر ارث زمین نیز یکی از سوالاتی است که ذهن بسیاری از ورثه را درگیر میکند. معافیت مالیات بر ارث زمین نیز بسته به سال فوت متوفی و قوانین قدیم یا جدید مالیات متفاوت است. در قوانین قدیم یا مالیات بر ارث زمین قبل از تاریخ 1 فروردین 1395، تا میزان 3 میلیون از ارث هر ورثه از مالیات معاف است. این سقف برای ورثههای معلول و محجور و یا دارای سن کمتر از 20 سال، 5 میلیون تومان است. در قوانین جدید یا مالیات بر ارث زمین بعد از تاریخ 1 فروردین 1395 تبصرهای تحت عنوان معافیت از مالیات وجود ندارد و ورثه ملزم به پرداخت مالیات زمین بر اساس قانون مالیات مستقیم هستند.
کلام آخر
مالیات بر ارث زمین یکی از انواع مالیاتهای مستقیم است که دارای قوانین متعددی است و این قوانین از ابتدای فروردین ماه سال 1395 دچار تغییراتی شده است. در حقیقت روبه رو شدن با موضوع مالیات برای اکثر ما در زندگی اجتنابناپذیر است و داشتن آشنایی و اطلاعات کافی راجع به این قوانین، میتواند به انجام اقدامات صحیح و به موقع و جلوگیری از اتلاف وقت و پرداخت هزینههای هنگفت و غیرضروری کمک کند. امیدواریم این مطلب از سایت هونامیک برنا توانسته باشد به سوالات و ابهامات شما در این زمینه به خوبی پاسخ داده باشد.