قانون مالیات بر ارزش افزوده یکی از مهمترین قانونهای مالیاتی بوده که در آن به میزان مالیاتی که باید بر کالاها اعمال شود، پرداخته است. مالیات بر ارزش افزوده از نوع مالیات غیرمستقیم بوده و میزان آن برای تمامی کالاها 10 درصد است. مگر اینکه جزو مواردی باشد که در قانون معاف شده باشد. این مالیات از مصرف کننده گرفته میشود اما پرداختش به اداره مالیات به عهده فروشنده بوده و مستلزم تنظیم اظهارنامه است.
در ماده 3 قانون مالیات بر ارزش افزوده تعریف جامع و کاملی از این مالیات بدین شرح آمده است: «ارزش افزوده در این قانون، تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری یا تحصیل شده در یک دوره معین میباشد.»
درواقع مالیات بر ارزش افزوده، یک مالیات غیرمستقیم بوده که دولت از مصرف کننده میگیرد و فروشنده باید آن را گرفته و به سازمان امور مالیاتی تحویل دهد. معمولا در فرآیند تولید، بر ارزش کالا افزوده میشود، و این مالیات بر ارزش افزوده شده بر کالا تعلق میگیرد. نه اینکه فقط برای یک یا چند کالای خاص باشد. بنابراین تمامی کالاهای عمومی، مشمول این قانون میشوند، مگر اینکه صراحتا توسط قانونگذار استثنا شده باشد.
قانون مالیات بر ارزش افزوده آن را به 3 نوع مختلف دسته بندی کرده است:
این مالیات بر فروش کالاهای مصرفی و کالاهای سرمایهای اعمال میشود. بنابراین اگر بنگاههای اقتصادی اقدام به خرید کالاهای سرمایهای کنند، مشمول اعتبار مالیاتی نخواهند شد.
این نوع مالیات ارزش افزوده به فروش تولید خالص محصولات و خدمات تعلق میگیرد. البته سرمایهگذاری خالص در این نوع مشمول مالیات خواهد شد، هرچند که مقدار آن کمتر است. اما استهلاک از آن کسر میشود.
این مالیات به کالاها و خدمات مصرفی تعلق دارد تا بار مالیاتی از روی سرمایهگذار برداشته شود. این مالیات از مصرف کننده گرفته میشود.
در جدیدترین اصلاحات قانون مالیات بر ارزش افزوده، نرخ ارزش افزوده برای تمامی کالاها 10 درصد تعیین شده است. البته برخی از کالاهای خاص از آن مستثنی شدهاند یا کلا معاف بوده یا مالیات بیشتری از آنها گرفته میشود.
مثلا مالیات بر ارزش افزوده برای کالاهای وارداتی اساسی مثل گندم، گوشت، قند و شکر 1 درصد است. برای واکسن و داروهای کمیاب 3 درصد اما دخانیات و نوشیدنیهای گازدار، مالیات بیشتری دارند. مالیات ارزش افزوده سیگار تولید داخل 25 درصد و برای سیگارهای وارداتی 40 درصد است.
برای اینکه از درصد دقیق این مالیات در کالاهای مختلف آگاه شوید، میتوانید از مشاوره مالیاتی استفاده کنید.
قانون مالیات بر ارزش افزوده در سراسر جهان استفاده میشود، بنابراین فرمولهای رایجی برای آن وجود دارد. نحوه پرداخت و محاسبه مالیات بر ارزش افزوده را میتوان به دو روش انجام داد:
روش تفریقی مستقیم |
مبلغ کل خرید کالا و خدمات – مبلغ کل فروش کالا و خدمات × نرخ مالیات بر ارزش افزوده = میزان مالیات پرداختی |
این روش معمولا برای زمانی است که مالیات 10 درصد است. اما اگر میزان مالیات پرداختی 9 درصد باشد، معمولا از روش تفریقی غیرمستقیم استفاده میشود که به شرح زیر است:
روش تفریقی غیرمستقیم |
مالیات و عوارض خرید – مالیات و عوارض فروش = میزان مالیات پرداختی |
چنانچه مودیان مالیاتی از این روش برای تعیین میزان مالیات بر ارزش افزوده استفاده کنند، میبایست صورتحساب خود را نیز به اداره مالیات ارائه دهند. به همین جهت روش صورت حسابی هم نامیده میشود.
همانطور که گفته شد، در قانون مالیات بر ارزش افزوده برخی کالاها از پرداخت این مالیات معاف شدهاند که عبارتند از:
قانون مالیات بر ارزش افزوده همچنین مدت زمانی مشخصی را برای پرداخت این مالیات تعیین کرده است. بر اساس این قانون، تمامی مودیان مالیاتی که مشمول این قانون میشوند باید در پایان هرفصل، یعنی هر 3 ماه یکبار، به سامانه ارزش افزوده مراجعه کرده و اظهارنامه را تکمیل کنند. آنها 15 روز بعد از پایان فصل برای انجام این کار مهلت دارند. به استثنای فصل زمستان که با تعطیلات نوروزی تداخل داشته و معمولا این مهلت تمدید میشود.
در قانون مالیات بر ارزش افزوده که به تازگی اصلاح شده، میزان 10 درصد مالیات به عنوان ارزش افزوده بر تمامی کالاها اعمال میشود. این مالیات غیرمستقیم بوده و برای مصرف کننده نهایی وضع شده است. برای تعیین میزان مالیات بر ارزش افزوده میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد. اما ممکن است نیاز به دفاتر مالیاتی و مدارک و صورتحسابها نیز باشد.
به همین جهت استفاده از مشاوران مالیاتی اهمیت بسیاری دارد. سایت رابین هونامیک میتواند به سوالات تخصصی شما درباره چگونگی پرداخت این مالیات، پاسخ دهد.
خیر. در قانون جدید این موارد تفکیک نشدهاند، بلکه هر دو آنها به عنوان مالیات بر ارزش افزوده از کالا گرفته میشود.
عدم تحویل اظهارنامه مالیاتی در مهلت تعیین شده، صادر نکردن صورتحساب برای خریدار، ثبت نادرست ارزش ریالی کالا، تحویل ندادن دفاتر قانونی پلمپ شده میتواند باعث جریمه مودیان شوند.
بله. همه افراد موظف به تنظیم و ارسال اظهارنامه در مهلت مقرر هستند، عدم انجام این کار موجب جریمه آنها خواهد شد. اما میتوانند ارزش افزوده را سفید و همراه با مدارک لازم ارائه دهند.
بله. این امکان در قانون وجود دارد و مودی میتواند تا 20 روز بعد از ابلاغ اوراق مطالبه مالیات، به آن اعتراض کند. بدیهی است که اعتراض باید کتبی بوده و به اداره امور مالیاتی تحویل داده شود.