اظهارنامه انحلال چیست؟ سندی مهم است که در آن اطلاعات هویتی و مالیاتی یک شرکت ثبت میشود و در صورت انحلال کسب و کار، این سند در اختیار اداره ثبت و امور مالیاتی قرار میگیرد. زمانی که عمر فعالیت اقتصادی شرکت به پایان میرسد مدیران بموظف هستند تا طبق این سند پایان فعالیت خود را گزارش دهند.
شرکتهای منحل شده طبق قانون و مطابق با اظهارنامه انحلال باید مالیات بپردازند. اشخاص حقوقی که قصد انحلال شرکت را دارند باید صورت جلسه انحلال را به ثبت برسانند. ارسال این اظهارنامه به سازمان و اعلام انحلال شرکت در روزنامههای کثیر الانتشار فرآیند مهمی است که باید طی شود. در ادامه متن به بررسی این سند مهم و نحوه تنظیم و محاسبه آن میپردازیم.
شرکتها برای ثبت اظهارنامه انحلال و ارسال آن به سازمان امور مالیاتی باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارند. اعلام منحل شدن رسمی شرکت و ورود پرونده مالیاتی فرآیند جدیدی است و اهمیت بسزایی دارد. اطلاعات هویتی و مالیاتی شرکتها در این اظهارنامه ثبت شده و در اختیار سازمان امور مالیاتی و اداره ثبت قرار میگیرد.
هر کشور و منطقهای قوانین مختص به خود را دارد و شرکتها روند خاصی را برای انحلال طی میکنند. در ادامه به مراحل کلی روند انحلال شرکت و نحوه تنظیم اظهارنامه اشاره میکنیم:
در اولین مرحله شرکت تصمیم به انحلال میگیرد، تا به کسب و کار خود پایان دهد. این تصمیم بزرگ توسط مدیران و صاحبان شرکت و در مجمع عمومی و با توافق همه افراد اتخاذ میشود.
در این مرحله اظهارنامه انحلال تهیه و در آن اطلاعات هویتی و مالیاتی شرکت مثل نام، دلیل انحلال، تاریخ انحلال و داراییها و بدهیها ثبت میشود. پس از تهیه اظهارنامه باید آن را به اداره ثبت مربوط به شرکت تحویل دهید.
بعد از تهیه اظهارنامه اکنون نوبت آن است که شرکت داراییها و بدهیهای خود را تسویه کند. با فروش داراییها میتوان به راحتی بدهیها را پرداخت کرد. اگر میزان بدهی بیشتر از دارایی باشد، میتوانند از روشهای دیگر استفاده کنند.
در این مرحله اداره ثبت این شرکت را طبق اطلاعات موجود در اظهارنامه انحلال، از فعالیت لغو میکند. برای انجام این کار نیاز است تا شرکت مدارکی را به سازمان مربوطه ارائه کند.
در مرحله آخر شرکت باید انحلال خود را اعلام کند. موجودیتهای مالی، مالکان شرکت، مشتریان و سایر طرفین قراردادی که با شرکت در ارتباط بودهاند، باید از این موضوع مطلع شوند.
اظهارنامه انحلال شرکتها به روشهای مختلفی محاسبه و تکمیل میشود. سازمان امور مالیاتی برای محاسبه این نوع اظهارنامهها ابتدا درآمد و هزینههای شرکت از ابتدای سال تا تاریخ انحلال را مشخص و سود و زیان این دوره را مورد بررسی قرار میدهد. سازمان طبق مقادیر زیر ترازنامه انحلال را تهیه میکند:
مالیات دوره انحلال با نرخ ۲۵ درصد در نظر گرفته میشود. این نرخ بر اساس ارزش دارایی شخص حقوقی مشخص میشود. سازمان بر اساس ارزیابی ارزش داراییهای شرکت سود مربوط به فعالیت دوره مالی منتهی به تاریخ انحلال را شناسایی میکند. زبانهای سنواتی و هزینههای قبل از بهره برداری شرکت در زمان محاسبه مالیات انحلال، دارایی محسوب نمیشوند.
مدیران شرکت موظف هستند تا قبل از ارائه اظهارنامه بدهی خود را تسویه کنند. پس از محاسبه و تکمیل اظهارنامه، سهام داران هیچ مسولیتی در قبال بدهیها ندارند. پس از تاریخ انحلال شرکت اگر درآمدی کسب شود مالیات آن به صورت جداگانه پرداخت میشود.
اظهارنامه انحلال متعلق به شرکتهایی است که فعالیت اقتصادی دارند و باید به سازمان مالیات پرداخت کنند. شرکتهایی که در یک کشور ثبت میشوند و حقوقی جدا از صاحبان و تاسیس کنندگان خود دارند. شرکت های زیر باید اظهارنامه انحلال را برای مالیات ارسال کنند:
این شرکتها برای تکمیل و ارسال اظهارنامه انحلال باید تمام مراحل قانونی را پشت سر بگذارد. هر شرکت متناسب با نوع و حجم فعالیت خود باید مالیاتی را به سازمان پرداخت کند.
هر کشوری قوانین و مقررات خاص خود را دارد و شرکتها برای انحلال باید مدارک خاصی را ارائه کنند. در بیشتر شرکتها مدارک زیر مورد نیاز است:
این مهمترین سند ارائه شده به سازمان است که باید در موعد مقرر تنظیم و ارسال شود. در این فرم تمام اطلاعات هویتی و مالیاتی شرکت ثبت شده است.
دومین مدرک مورد نیاز برای انحلال شرکت مستنداتی چون برگه تصمیم انحلال توسط مدیران و مجمع عمومی شرکت است. این مستندات باید کاملا قانونی و با مجوز باشند.
این صورتها شامل ترازنامه و صورت سود و زیان شرکت است که از ابتدای کار تا زمان انحلال ارزیابی میشود. برای بررسی وضعیت مالی شرکت قبل از انحلال ارائه این صورتهای مالی ضروری است.
به کمک گواهی مالیاتی میتوانید تعهدات مالیاتی شرکت را به سازمان ثابت کنید و نشان دهید که شرکت مالیات را به موقع پرداخت کرده است. گواهی ثبتگاه شرکت که نشان دهنده ثبت شرکت در مراجع مربوطه است.
برای ثبت اظهارنامه انحلال ارائه مدارک هویتی و قانونی کاملا ضروری است. ممکن است نیاز باشد صاحبان و مدیران شرکت مدارکی چون پاسپورت، کارت ملی، شناسنامه و قراردادهای شرکت را همراه داشته باشند.
سخن پایانی
اظهارنامه انحلال زمانی به سازمان ارسال میشود که شرکتی قصد ادامه فعالیت اقتصادی ندارد و به دنبال لغو ثبت شرکت است. این اظهارنامه طبق مراحل خاصی و به صورت کاملا قانونی تهیه، تنظیم و به سازمان ارسال میشود. مدیران شرکتها موظف هستند پس از ثبت صورت جلسه انحلال خود در ادامه ثبت، انحلال شرکت را به سازمان امور مالیاتی هم گزارش دهند.
اگر با قوانین این اظهارنامه آشنایی ندارید میتوانید از کارشناسان سایت رابین هونامیک کمک بگیرید و از طریق کامنت با آنها در ارتباط باشید و مشاورههای لازم مثل مشاوره مالیاتی ، مالی و… را دریافت کنید.
حداکثر شش ماه از تاریخ انحلال شرکت فرصت دارید اظهارنامه انحلال ارائه دهید. مهلت ارسال این نوع اسناد به قوانین و مقررات کشور هم بستگی دارد.
بله. این شرکتها از شرکای سرمایه گذار تشکیل شدهاند و مسئولیت آنها فقط محدود به سرمایه گذاری در شرکت نیست.
اظهارنامه انحلال شرکتها توسط ممیز مالیاتی و با ارائه مستندات و مدارک اخذ شده از اداره ثبت محاسبه و تکمیل می شود. ماموران تشخیص مالیات آخر هر سال نظر خود را اعلام میکنند.
ارزش دارایی شخص حقوقی انحلال یافته بر اساس ارزش روز دارایی شرکت و داراییهایی که قبلا به فروش رفته مشخص میشود