رسیدگی مالیاتی چیست؟ رسیدگی مالیاتی کلیه اقداماتی است که از سمت موسسات دولتی برای پرداخت مالیات صورت میگیرد. این فعالیتها شامل مراحل بررسی و تحلیل اظهار نامه مالیاتی است که توسط مودیان حقیقی و حقوقی به مراکز امور مالیاتی ارائه میشود. با تجزیه و تحلیل اظهار نامهها، میزان مالیات برای موسسات مشخص خواهد شد که مبلغ پرداختی برای هر مرکز تجاری و اداری متفاوت است.
عملیات بررسی مالیات در هر حکومتی از اهمیت بالایی برخوردار است و باعث ایجاد عدالت در جامعه میشود؛ زیرا تساوی را در تحمل بار مالیاتی بین اشخاص حقیقی و حقوقی حفظ میکند. در ادامه به بررسی بیشتر عملیات رسیدگی مالیات میپردازیم.
رسیدگی مالیاتی، فرآیند حقوقی است که بخش مهمی از عملکرد و کارایی شرکتها یا موسسات را ارزیابی میکند. البته رسیدگیها توسط افراد خبره و متخصص انجام میشود که برای این کار به اظهارنامه مالیاتی نیاز دارند. به عبارت دیگر تنها وسیله یا سندی که سازمان امور مالیاتی به کمک آن مالیات مشخص میکند، اظهار نامه است.
آشنایی با عوامل مالیاتی و چگونگی رسیدگی آن، امر مهمی است که حسابداران و صاحبان مشاغل باید به آن شرف کامل داشته باشند؛ زیرا به این ترتیب از بروز هر مشکل مالی و مالیاتی جلوگیری به عمل میآید. مثلا هر موسسه یا مودی میبایست در طول یک سال به ارائه اظهارنامه مالیاتی که شامل تمامی فرآیندهای مالی است، بپردازد تا سازمان آن را چک کند.
به طور کلی رسیدگی مالیاتی دو مدل دارد که شامل رسیدگی مالیات عملیات و رسیدگی مالیات بر ارزش افزوده است. در ادامه به معرفی بیشتر هر یک میپردازیم.
وقتی صحبت از رسیدگی مالیات باشد، در واقع منظور همان رسیدگی مالیات عملکرد است که بنابر آن تمامی مودیان موظف هستند تا اظهارنامه مالیاتی خود را بر اساس عملکرد موسسه طی یک سال به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. همچنین سازمان هم باید به این اظهارنامه رسیدگی کرده و سپس به پیگیری مراحل دیگر بپردازد.
این نوع رسیدگی در زمان مشخصی انجام نمیشود. یعنی اگرچه رسیدگی مالیاتی عملکرد، در بازه زمانی خاصی صورت میگرفت؛ اما این نوع رسیدگی میتواند حتی چندین سال هم ادامه داشته باشد. به همین دلیل رسیدگی سخت و زمانبری محسوب میشود.
بخشی از مراحل رسیدگی توسط مودیان انجام میشود و مابقی آن را هم کارشناسان سازمان امور مالیاتی انجام میدهد. در کل زمان ارسال اظهارنامه مالیاتی تا صدور برگه شامل ۵ مرحله است که عبارتاند از:
توجه کنید که بعد از صدور برگه شما به مدت زمان یک ماه وقت دارید تا نسبت به نتیجه آن واکنشی نشان دهید. اگر به مقدار مالیات مشخص اعتراض دارید حتما در طی این بازه زمانی اعلام کنید. بهتر است کارهای حقوقی را به شرکتهای حقوقی مثل رابین هونامیک بسپارید. برای تمام کارهای مالیاتی و حسابداری میتوانید به همین مجموعه مراجعه کنید.
اکثر مودیان با تجربه معمولا در ارتباط با ارائه مدارک به خوبی وارد عمل میشوند و مدارک لازمه را برای شرکت در جلسه رسیدگی مالیاتی ارائه میدهند؛ اما مدیران تازه کار که با این کار آشنایی ندارند، برای شرکت در جلسه نیاز به بررسی و تکمیل مدارک مورد نیاز دارند. این مدارک شامل موارد زیر است:
توجه داشته باشید که مدارک دیگری هم وجود دارد که باید مودیان موسسات به مطالعه و بررسی آن بپردازند؛ لذا به مدیران شرکتها، مخصوصا بیزینسهای کوچک توصیه میکنیم که به یک مجموعه مشاوره مالیاتی ، حقوقی و حسابداری متخصص مراجعه کنند. رابین هونامیک به ارائه بهترین خدمات حسابداری و مالیاتی میپردازد که میتوانید همین حالا برای کسب خدمات مشاوره با آنها تماس بگیرید.
منظور از رسیدگی به اختلاف مالیاتی این است که افراد در خصوص مالیات تعیین شده اعتراض وارد میکنند. در این وضعیت بررسیهای لازم انجام میشود و سپس سازمان اقداماتی در جهت حل اختلافات مالیاتی بر میدارد.
مراجع رسیدگی و حل اختلافات مالیاتی شامل مکانهای زیر است:
اعتراض به برگه تشخیص مالیات روشی مناسب برای مودیان شاکی نسبت به اعمال مالیات است. در بیانی دیگر، زمانی که فرد نسبت به فرم تشخیص مالیات صادر شده توسط اداره امور مالیات شاکی باشد میتواند در یک زمان مشخصی اقدام به اعتراض کند. همچنین انواع رسیدگی به اختلاف مالیاتی وجود دارد که توسط موسسات شخصی یا اجتماعی وغیره صورت میگیرد.
سخن پایانی
رسیدگی مالیاتی به معنای بررسی و تحلیل اظهارنامههای شرکتی برای تعیین مالیات است. البته ارسال و ارائه اظهارنامه اولین قدم در رسیدگی به مالیات محسوب میشود که همه موسسهها و مودیان موظف به ارائه آن هستند. از این رو برای تکمیل و ارسال آن میتوانید از مجموعه حقوقی و حسابداری رابین هونامیک کمک بگیرید.
همچنین میتوانید سوالات، نظرات و تجربههای خود را در ارتباط با رسیدگی و اختلاف مالیاتی در قسمت کامنتها به اشتراک بگذارید.