دادرسی مالیاتی چیست؟ یک فرآیند چند مرحلهای است که در آن مراجع مختلف مالیاتی به اعتراضات وارده شده رسیدگی میکنند. این اعتراضات معمولا مربوط به میزان مالیات تعیین شده در برگه تشخیص مالیات است. هر مودی میتواند در مهلت زمانی 30 روزه، نسبت به مالیات تعیین شده اعتراض کرده و شکایت خود را تا 5 مرحله پیگیری کند. علاوه بر مودی، وکیل مالیاتی یا مشاوران مالیاتی هم میتوانند به نمایندگی از او اقدام کنند.
در اصلاحیه جدید قانون مالیاتهای مستقیم، مودیان باید هر ساله خوداظهارنامه مالیاتی را انجام داده و به اداره مالیات تحویل دهند. منظور از خوداظهاری مالیاتی این است که مودی خود میزان مالیات را محاسبه کرده و به اطلاع سازمان مربوطه میرسانند. سپس با توجه به این اظهارنامه، سازمان مالیات یا آن را تایید کرده یا خود مبلغ دیگری را به مودی اعلام میکند.
اگر میزان مالیات اعلام شده بیشتر باشد و مودی آن را قبول نداشته باشد، میتواند به آن اعتراض کند. سپس اعتراض او در یک فرآیند تعیین شده توسط قانون، بررسی خواهد شد. به این فرآیند، دادرسی مالیاتی گفته میشود.
یعنی رسیدگی به اعتراض مالیاتی در مراجع مختلف مالیاتی. بنابراین برای جلوگیری از چنین مشکلاتی، بهتر است هنگام محاسبه میزان مالیات از مشاوره مالیاتی استفاده کرد.
هدف از این کار، جلوگیری از پرداخت هزینههای اضافی و مبالغ بالا توسط مودیان است.
برای آنکه دادرسی مالیاتی به طور رسمی آغاز شود، باید حتما اعتراض به مالیات تعیین شده به صورت کتبی به سازمان امور مالیاتی داده شده باشد.
بعد از اینکه سازمان امور مالیاتی برگ تشخیص مالیاتی را ابلاغ کرد، مودی 20 روز مهلت دارد که این ابلاغیه را ببیند. بعد از این 20 روز، به مدت 30 روز زمان برای اعتراض درنظر گرفته شده است. اما مودی میتواند به محض دیدن برگه تشخیص مالیات، به آن اعتراض کند.
درنظر داشته باشید اگر در مدت تعیین شده، اعتراض نشود؛ به معنی تایید آن بوده و باید حتما مالیات را پرداخت کرد.
فرآیند دادرسی مالیاتی به مراحلی گفته میشود که مودی برای گرفتن نتیجه باید پشت سر بگذارد. البته در صورتی که به آرای صادر شده اعتراض داشته باشد.
همانطور که گفته شد، برای شروع فرآیند دادرسی مالیاتی باید حتما اعتراض به صورت کتبی در سازمان امور مالیاتی مطرح شود. بعد از اعتراض، اداره امور مالیاتی معمولا طی 30 روز به اعتراض رسیدگی میکند. ضمنا اعتراض باید همراه با مدارک مستند باشد. اگر در این مرحله مدارک پذیرفته شد، میزان مالیات به نفع مودی تغییر کرده و پرونده مختومه میشود.
اما اگر درخواست رد شد، میتوان در مرحله بعد به هیئت حل اختلاف مالیاتی مراجعه کرد. البته گاهی نیز ممکن است اداره مالیات، میزان مالیات را کمی تعدیل کرده و با مودی به توافق برسد. بسیاری از مشاغل کوچک و کم درآمد معمولا به این شکل پرونده اعتراضشان بسته میشود.
در مرحله دوم از فرآیند دادرسی مالیاتی، پروندهای که در اداره امور مالیاتی رد شده است؛ مجددا مورد بررسی قرار میگیرد. آرای این هیئت معمولا لازم الاجرا و قطعی هستند. اما اگر رای واجد برخی شرایط قانونی نباشد، میتوان به آن اعتراض کرد. در غیر این صورت دادرسی در این مرحله پایان یافته و مودی باید آن را اجرا کند.
مودی زمانی میتواند به رای هیئت حل اختلاف شکایت کند که بدون رعایت قانون صادر شده باشد. در این شرایط مودی فرصت دارد تا 30 روز بعد از دریافت رای، در شورای عالی مالیاتی اعتراض کند. اگر مودی این امر را ثابت کرد، پرونده برای بررسی مجدد به هیئت حل اختلاف دیگری ارسال خواهد شد. اما اگر شورا، رای هیئت را تایید کرد، میتوان در مرجع بالاتر به آن اعتراض کرد.
معمولا دادرسی مالیاتی در مرحله سوم خاتمه یافته و به این مرحله نمیرسد. مگر اینکه پرونده مالیاتی خاص بوده و شرایط قانونی برای صدور رای رعایت نشده باشد. این هیئت متشکل از سه نفر است که همگی توسط وزیر اقتصاد تعیین میشوند. آنها پرونده را مجدد بررسی میکنند. اگر آرای صادر شده قبلی را تایید کنند، درخواست مودی رد خواهد شد.
مودی میتواند رای هیئت وزارت اقتصاد و دارایی را در دیوان عدالت اداری مطرح کند. این دیوان آخرین مرجع رسیدگی به اعتراض در فرآیند دادرسی مالیاتی است. بنابراین تمامی آرای صادر شده توسط آن قطعی و لازم الاجرا بوده و مودی نمیتواند به آن اعتراض کند.
دادرسی مالیاتی یک فرآیند است که نیاز دارد کسی آن را پیگیری کرده و انجام دهد. شاید این سوال پیش بیاید که به غیر از مودی، کس دیگری هم میتواند این کار را انجام دهد یا خیر؟
در پاسخ باید گفت دو گروه وکلای مالیاتی و مشاوران مالیاتی، میتوانند به نمایندگی از مودی در تمامی مراحل دادرسی مالیاتی شرکت جسته، به آرای صادر اعتراض کرده و از آنها حمایت کنند.
دادرسی مالیاتی چیست؟ زمانی انجام میشود که به میزان مالیات تعیین شده، اعتراض شود. مهم است که اعتراض در مهلت تعیین شده صورت گیرد، زیرا پس از آن امکان اعتراض وجود ندارد. هدف از این دادرسی جلوگیری از پایمال شدن حقوق مودیان، مخصوصا کسب و کارهای کوچک است. بنابراین مهم است که در هنگام اعتراض از تمامی نکات و مسائل قانونی آن آگاه بود. به همین جهت بهتر است برای جلوگیری از مشکلات بیشتر و دریافت راهکارهای مناسب جهت پیگیری پرونده، از کمک مشاوران مالیاتی بهره برد.
مشاوران مالیاتی سایت رابین هونامیک با دانش و تجربه خود به شما کمک میکنند از حق خود دفاع کرده و پرونده را به صورت قانونی حل کنید.
خیر. میتوان به شیوه وصول و نحوه پرداخت مالیات هم اعتراض کرده و تقاضای دادرسی کرد.
دادرسی درون سازمانی همان مرحله اولیه رسیدگی به اعتراض است که درون سازمان مالیاتی انجام میشود. برون سازمانی زمانی است که به رای سازمان امور مالیاتی اعتراض شده و در مراجع بالاتر رسیدگی شود.
در اعتراض علاوه بر مشخصات باید دلیل اعتراض به صورت واضح و روشن بیاید. همچنین خواسته مودی باید مطرح شود که او دقیقا از مرجع مربوطه چه چیزی را میخواهد. در کنار آن باید تمامی مدارک و مستندات را ضمیمه کرد.
این کار معمولا در طی 30 روز انجام میشود. اما برای برگه تشخیص مالیات بر ارزش افزوده، این تاریخ 20 روز خواهد بود.