مالیات بر واردات چیست؟ یکی از انواع مالیاتهای غیرمستقیم مالیات بر واردات است که واردکنندگان کالا یا خدمات مستلزم به پرداخت آن هستند. در واقع برای اکثر واردکنندگان، عوارض و یا مالیات ارزش افزودهای در نظر گرفته شده که باید آن را پرداخت کنند. ضمن اینکه میزان این مالیات با توجه به نوع کالا یا خدمات متفاوت تعیین شود.
در واقع از آنجایی که تولید برخی از محصولات در کشور غیر ممکن است، شرکتهای بسیاری اقدام به واردات آنها از سایر کشورهای میکنند؛ لذا دولت برای این کالاها، مالیاتهایی را در نظر گرفته که این مالیاتها بخشی از درآمدهای عمومی کشور محسوب میشود. مالیات واردات کالا همان ارزش گمرکی کالا به شمار میرود که در ادامه به بررسی بیشتر آن میپردازیم.
عوارض واردات یا مالیات بر واردات، توسط دولتها بر روی کالاهای وارداتی وضع میشود. این مالیات به منظور کاهش مطلوب محصولات وارداتی است تا از این طریق خریداران را به حمایت از بازار داخلی تشویق کنند. ضمن اینکه برخی از این هزینهها وارده بخش درآمد عمومی کشور میشود؛ علاوه بر آن بستری را برای کسب درآمد دولت فراهم میکند.
مالیات بر واردات در ایران انواع مختلفی دارد که به طور کلی به چند دسته زیر تقسیم میشود:
منظور از مالیات حقوق گمرکی، ۴ درصد از ارزش گمرکی کالا به اضافه سود بازرگانی تعیین شده توسط هیئت وزیران است که این مالیات یکی از انواع عوارض بر واردات است. این نرخ مالیاتی به مبلغ کل کالا و سایر هزینههای مرتبط تعلق میگیرد.
یکی دیگر از انواع مالیاتها به خودروهای وارداتی تعلق میگیرد که با توجه به نوع خودرو و حجم موتور، عوارض وارداتی تعیین میشود. همچنین هر ساله بر نرخ این مالیات افزوده شده که با توجه به نوع و دستهبندی کالاها، نرخ مالیات وارد شده متفاوت است.
منظور از مالیات بر سود بازرگانی، عوارضی است که برای واردات کالاهای قطعی به صورت ریالی توسط گمرک اعمال میشود. نرخ آن بر اساس تصمیمها و نظرات سیاستگذاران، همچنین شرایط اقتصادی متفاوت است. به طوری که این درصدها و نرخها هر سال تغییر پیدا میکنند. ضمن اینکه برای هر نوع کالا به صورت جداگانهای اخذ میشوند.
به دلیل تغییرات مداوم و پیچیدگیهای قوانین مالیاتی، محاسبات مالیاتی برای کسبوکارها به فرآیندی تخصصی و دقیق تبدیل شده است. کوچکترین اشتباه در این محاسبات میتواند منجر به جریمههای سنگین شود. با استفاده از خدمات یک مشاور مالیاتی حرفهای، میتوانید از آخرین اصلاحات و مقررات مالیاتی آگاه شوید، از تسهیلات و معافیتهای ویژه بهرهمند گردید و اطمینان حاصل کنید که محاسبات و پرداختهای مالیاتی شما بهدرستی و مطابق با قوانین انجام میشوند. برای پیشگیری از مشکلات احتمالی و تضمین صحت محاسبات، همین حالا به صفحه مشاوره مالیاتی ما مراجعه کنید.
مالیات بر واردات میتواند در کنار مزایای اقتصادی معایبی هم برای دولت و اقتصاد کشور داشته باشد که در ادامه به بررسی و مقایسه آن میپردازیم:
مزایا عوارض بر واردات | معایب عوارض بر واردات |
کسب در آمد برای دولت | افزایش قیمت کالاهای وارداتی |
حمایت از تولیدات داخلی | کاهش رقابت در بازار |
کنترل تجارت خارجی | افزایش هزینههای تولیدی |
برای ارزیابی نرخ گمرکی کالا باید به قوانین مالیات بر واردات رجوع کرد. ارزش گمرکی کالا یا همان مالیات وارداتی شامل قیمت خرید کالا و هزینههای حمل و نقلی است؛ بنابراین برای تعیین این نرخ باید با توجه به ارزش کالا، هزینه بیمه و حمل و نقل اقدام کرد. به این صورت که سه فاکتور را جمع میکنید و به نتیجه نهایی خواهید رسید.
برای تعیین این ارزش باید حق گمرکی را به اضافه سود بازرگانی کرد. حق گمرکی از ضرب تعرفه گمرکی و ارزش کالا به دست میآید و سود بازرگانی هم با توجه به اساس مصوبات و تعرفههای سالانه محاسبه میشود.
نرخ مالیات بر ارزش افزوده را به این صورت به دست میآورند که حقوق ورودی به اضافه ارزش گمرکی، ضربدر ۹ درصد که حاصل آن میزان ارزش بر افزوده میشود. البته که در برخی موارد در کنار ارزش گمرکی، هزینه بیمه و حمل و نقل هم افزوده میشود.
به طور کلی جمع کل مبلغ قابل پرداخت گمرکی شامل مجموعه حقوق گمرکی، سود بازرگانی، عوارض جانبی و مالیات ارزش افزوده است. به منظور کسب اطلاعات بیشتر و محاسبه دقیق مالیات گمرکی میتوانید از مشاوره حقوقی کمک بگیرید که هونامیک برنا در زمینه ارائه انواع خدمات مالیاتی فعالیت میکند و میتوانید در این خصوص با این مجموعه در ارتباط باشید.
در قانون، مالیاتی برای صنفهای مختلف در نظر گرفته شده که در همان قانون و ماده به معافیتهای مالیاتی هم اشاره کردهاند. معافیت عوارض وارداتی برای شرکتهایی است که پروانه بهره برداری دارند؛ علاوه بر آن کسب و کارهایی که گواهی خوش حسابی دارند هم از پرداخت ۴ درصد مالیات معاف هستند.
مالیات بر درآمد وارداتی، قانونی است که توسط سازمان امور مالیات تعیین شده که بنابر آن بعضی از مودیان مستلزم به پرداخت مالیات به صورت کامل هستند. در واقع بنابر ماده ۱۶۳ قانون مالیاتی، اشخاص حقیقی یا حقوقی باید در طول سال عوارض وارداتی را پرداخت کنند؛ اما اگر این مالیات به حساب سازمان مالیات واریز نشود و افراد از این قانون سرپیچی کنند، جریمهای برای آنها اعمال میشود.
سخن پایانی
مالیات بر واردات چیست؟ عوارض گمرک یا مالیات بر واردات راهی برای کسب درآمد دولت است. به عبارت دیگر زمانی که شرکتها یا سازمانها اقدام به واردات کالا میکنند، باید هزینهای را به عنوان عوارض وارداتی به گمرک و سازمان مالیات پرداخت کنند.
مالیات بر فروش واردات با توجه به نوع کالا یا خدمات متفاوت است که برای انجام کارهای اداری آن یا برآورد نرخ عوارض میتوانید از شرکت هونامیک برنا کمک بگیرید.