مالیات چیست؟ در واقع نوعی درآمد دولت بوده که از شهروندان و صاحبان مشاغل و داراییها گرفته میشود. مالیات سهمی است که هر فرد باید برای استفاده از امکانات عمومی بپردازد. مالیات در ایران بسته به معیار تعیین میزان آن به مالیات توزیعی، نرخی، تناسبی، تصاعدی و تنازلی تقسیم میشود؛ و با توجه به چگونگی دریافتش مالیات مستقیم یا غیرمستقیم نام دارد. پرداخت مالیات الزامی بوده و سرباز زدن از آن تبعات قانون زیادی میتواند برای متخلفان داشته باشد.
مالیات مهمترین منبع درآمد دولت است که توسط قانون مشخص میشود. مالیات بلاعوض است، یعنی دولت در مقابل آن چیزی به مودیان پرداخت نمیکند. همچنین اجباری است و کسی نمیتواند آن را نپردازد. به همین جهت جرائم مالیاتی در قانون پیش بینی شده و کسانی که مرتکب آن شوند، با جریمههای مالی و گاهی مجازاتهای کیفری مواجه خواهند شد.
تمامی انواع مالیاتهایی که در کشور وجود دارد، همه قانونی هستند. در اصل 51 قانون اساسی درباره قانونی بودن مالیاتها آمده است: «هيچ نوع ماليات وضع نمیشود مگر به موجب قانون. موارد معافيت و بخشودگی و تخفيف مالياتی به موجب قانون مشخص میشود.»
در واقع پرداخت مالیات از سوی مردم، سهمی است که شهروندان جامعه باید برای هزینه امکانات عمومی بپردازند. قانون مالیات قرنهاست میان جوامع بشری رایج است. زیرا مالیات نوعی توازن و ثبات اقتصادی میان اقشار مختلف جامعه محسوب میشود.
میزان مالیات بسته به نوع شغل و میزان درآمد، متفاوت است و محاسبه آن با کمک مشاوره مالیاتی میسر میگردد.
مالیات را میتوان از جنبه ها و منظرهای مختلفی تقسیم کرد که به شرح زیر است:
منظور از معیار تشخیص، ملاکی است که دولت ها برای اخذ مالیات به کار میبرند. این معیار به دو نوع تقسیم میشود:
مالیات توزیعی از شاخصه های مهم دریافت مالیات از افراد جامعه است. در این روش ابتدا میزان مالیاتی که دولت به آن نیاز دارد، مشخص میشود. سپس این مقدار بر اساس طبقه بندی مشاغل و استان ها تقسیم خواهد شد. یعنی به هر فرد و استانی میزان مشخصی مالیات تعلق میگیرد که باید توسط ساکنین آنجا پرداخت شود.
در کشور ایران، معیار دریافت مالیات معمولا به صورت نرخی محاسبه میشود که خود دارای 3 زیر شاخه است:
در مالیات تناسبی، برای همه افراد جامعه بدون توجه به شغل و درآمدشان، یک نرخ خاص مالیات درنظر گرفته میشود. مثل قانون مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی که به صورت ثابت 25 درصد برای همه است.
در مالیات تصاعدی، همانطور که از اسمش پیداست، نرخ مالیات با توجه به افزایش درآمد، بیشتر میشود. بنابراین کسانی که درآمد بیشتری دارند، میبایست مالیات بیشتری هم بپردازند. مالیات بر حقوق و مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی از مهمترین مصادیق این نوع مالیات است. به نظر میرسید مالیات تصاعدی، عدالت مالیاتی بیشتری داشته باشد.
بیشتر بخوانید: درآمد مشمول مالیات ۱۴۰۳
مالیات تنازلی یا تنزلی، نوعی خاص از نرخ گذاری مالیات است که در آن هر چه درآمد افزایش یابد، نرخ مالیات کاهش میباید. این روش برخلاف مالیات تصاعدی بوده و به شکلی نزولی است. البته این روش تاحدودی بار مالیاتی زیادی بر اقشار کم درآمد جامعه وارد میکند و به همین جهت برخی آن را ناعادلانه میدانند. مالیاتی که بر مصرف و کالا اعمال میشود، عموما از این نوع مالیات است.
مالیات از نظر نحوه دریافت به دو نوع کلی مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشود:
مالیات مستقیم همانطور که از نامش پیداست، به صورت مستقیم از درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی گرفته میشود. موارد مربوط به مالیات مستقیم و میزان آنها به صراحت در قانون مالیات های مستقیم ذکر شده است. میزان این نوع مالیات با توجه به حقیقی یا حقوقی بودن افراد و همچنین میزان درآمدشان، تفاوت دارد.
بیشتر بخوانید: قانون محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی در سال ۱۴۰۳
انواع مالیات های مستقیم که در قانون ذکر شده، عبارتند از:
ضمنا این نوع مالیات از درآمدها و دریافتی مودیان مالیاتی گرفته میشود، یعنی بر بخشی از دارایی های آنها تعلق میگیرد که بدهی ها و هزینه ها از آن کسر شده باشد. برخلاف مالیات غیرمستقیم که پرداخت کننده اصلی مالیات، مصرف کننده نهایی است.
مالیات غیرمستقیم مهمترین شیوه دریافت مالیات است که در آن دولت از تمامی افراد جامعه سهم شان از مالیات را میگیرد. این مالیات به سه دسته کلی تقسیم میشود:
برای اینکه بیشتر با انواع مالیات آشنا شوید میتوانید محتوای ما در مورد انواع مالیات را مطالعه کنید.
همانطور که در محتوا نیز اشاره شد مالیات ابزاری است که دولت ها میتوانند با آن کسب درآمده کرده و به نحوی توازن اقتصادی را در جامعه برپا کنند. به همین جهت قانون، برای تمامی افراد جامعه با توجه به شغل و درآمدشان، مقادیر مختلفی از مالیات را تعیین کرده و پرداختش را به همه واجب نموده است.
بنابراین هر مودی مالیاتی باید با توجه به نوع مالیاتی که میپردازد، یک یا چند بار در سال اظهارنامه مالیاتی را تکمیل کند. این کار نیز مستلزم انجام محاسبات مالیاتی بوده و باید با کمک مشاوران مالیاتی انجام شود. متخصصان و مشاوران سایت رابین هونامیک میتوانند شما را در این مسیر همراهی کرده و پاسخگوی سوالاتتان باشند.
در مالیات بر مصرف دولت برای برخی کالاهای خاص مثل دخانیات، مالیات بیشتری تعیین میکند تا کسانی که مصرف بیشتری دارند، مالیات بالاتری هم بپردازند. اما مالیات بر ارزش افزوده بر تمامی کالاها به یک میزان وضع میشود.
در مالیات مستقیم، مودی باید هر ساله در زمان مشخصی به سازمان امور مالیاتی مراجعه کرده و نسبت به تنظیم اظهارنامه مالیاتی اقدام کند. برای شرکتهای خصوصی معمولا این کار با پلمپ دفاتر مالیاتی همراه است.
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در ایران ساکن هستند و کسب درآمد میکنند. همچنین کسانی که خارج از ایران بوده اما درآمدشان از داخل ایران به دست میآید، باید مالیات بپردازند.
کسی که صاحب شرکت بوده و مجوز به نام اوست.